top of page

Zus Clownerie

Mensen die aangewezen zijn op zorg en verpleging 

van anderen, raken steeds meer de grip op hun 
leven kwijt. Dit laatste geldt zeker voor mensen 
met dementie.

Wat kan clownerie hierin betekenen?

 

Clownerie sluit aan bij het leven van alledag, maar gaat daarin verder . . .  Het alledaagse wordt een beetje uit zijn sleur gehaald. Zus brengt kleur in levens die grijs dreigen te worden. 
Voor Zus wil dat zeggen dat zij samen met de mensen die zij bezoekt op ontdekking gaat, om zich te verwonderen, te verbazen en zich te verliezen in allerlei details. Samen laten ze zich verrassen, afleiden, meeslepen. Samen schuiven ze in een andere emotie, worden ze blij, boos, verdrietig. Samen komen ze in actie, raken ze de draad kwijt, beginnen weer aan iets anders. Samen ondergaan ze goedbedoelde zorg.Samen . . .

 

Hoe gaat Zus te werk?
 

Zus bezoekt de mensen op locatie, daar waar zij verblijven,  zich het meest prettig voelen. Dit kan in huiskamers zijn van verpleeghuizen, dagcentra of gewoon thuis 

 

 

 

 

 


Zus brengt bezoeken, geen optredens. Zus verdiept zich in de mensen die zij bezoekt. Zij wil de mensen iets moois brengen, iets “van henzelf”.
Zus zingt en maakt muziek. Ze houdt van liedjes met een lach en een traan. Verder speelt ze met alles wat tijdens haar bezoek op haar pad komt.

Zus is “een mensenmens”. Zus ; individueel, ècht contact.

  

Zus uitnodigen?

 

Bent u geïnteresseerd in een bezoek van Zus, of wilt u meer weten over clownerie; Marij zal u graag te woord staan.

In een informatiebijeenkomst of workshop geeft Marij ook graag verdere uitleg over clownerie voor mensen met bijv. dementie en wat dit met hen kan doen. Dit kan bijv. zijn voor medewerkers en/of familie, mantelzorgers, vrijwilligers en andere betrokkenen. Dit kan hen ook weer handvatten geven in het contact met deze mensen.  

Heeft U iets te vieren?

 

U kunt ZUS ook inhuren voor een act waarin elke jubilaris of ander feestvarken "het stralend middelpunt" wordt. 

Zus gaat ervan uit dat een ieder behoefte heeft aan;
aandacht, begrip en contact. Ze stemt zorgvuldig af en respecteert hoe 'dichtbij' ze mag komen.
Zus en ZOotje, clownerie
die ertoe doet
bottom of page